Dormitorul, incaperea de odihna si retragere, este locul unde ne petrecem aproximativ o treime din viata noastra. Felul in care ne-am petrecut noaptea, modul in care ne-am odihnit poate avea o influenta hotaratoare asupra zilei de lucru ce ii urmeaza. Nu este totuna, deci, unde si in ce conditii dormim.
CLICK HERE: YOUTUBE CHANNEL
Este recomandat ca soarele de dimineata sa lumineze dormitorul. Razele solare de la amiaza si cele de la asfintit incalzesc foarte mult camera, ceea ce este de evitat.
Caracteristicile unui dormitor corespunzator sunt: comunica cu baia si cu dressingul, are incalzire reglabila si posibilate de umbrire, este izolat termic si fonic, poate fi bine aerisit, este separat de incaperile zonei de zi.
Cea mai importanta piese de mobilier este patul care poate fii simplu sau dublu. Amplasarea lui se face in asa fel incat sa fie lesne accesibil si de regula sa aiba vedere catre usa. In imediata vecinatate a patului trebuie asigurat un spatiu liber de 70-75 cm unde poate fii asezata noptiera.In domitor mai sunt necesare si alte piese de mobilier. Am amintit deja noptiera, insa mobilierul mai poate fi completat cu o masa de toaleta cu oglinda sau o masa de lucru pentru calculator.
De obicei ne imbracam tot in dormitor, de aceea in aceasta incapere trebuie sa asiguram un loc de depozitare pentru haine, sau acces catre o alta incapere, mai mica, amenajata ca dressing (garderoba). Exista numeroase solutii ingenioase de depozitare si anume suporturi pentru pantaloni, fuste, cravate, curele, esarfe, pantofi,pentru a folosi spatiul la intreaga capacitate si pentru o mai buna organizare a interiorului, bare si lifturi pentru umerase pentru un acces facil pe intreaga inaltime, sertare si cosuri pentu haine pentru un acces mai usor pe adancime. In cazul in care garderoba este amplasata in dormitor este necesar ca usile ei sa aiba un aspect deosebit, sa nu faca nota discordanta cu stilul ales pentru dormitor. Usile pot fii glisante, armonica sau cu balamale, materialele folosite pot fii atat din lemn, MDF sau PAL cat si din oglinda, sticla sablata sau colorata,p laci acrilice, panouri perforate, impletituri din fibre naturale. Afinitatea catre unul din aceste materiale poate fii punctul de plecare in amenajarea dormitorului, poate dicta stilul pe care il vom alege pentru aceasta incapere.
Atmosfera si stilul dormitorului pot fi puternic influentate de alegerea culorilor pentru amenajarea incaperii. Lumina naturala scazuta poate fi compensata prin folosirea unor culori calde, cum ar fi galbenul. Se recomada evitarea culorilor puternice, cu tonalitati inchise, camera devenind prietenoasa si odihnitoare doar prin folosirea culorilor domoale, placute. Putem alege dintr-o mare diversitate de nuante fine, incepand cu tonalitati calde, deschise si terminand cu culorile materialelor naturale.
Modelele folosite au un rol important in definirea stilului dormitorului. Este indispensabila armonizarea culorilor si modelelor utilizate, mai ales in cazul suprafetelor mari: perdeaua, cuvertura patului, mocheta. Conceptia de amenajare trebuie sa se bazeze pe familii de culori si forme. O impresie generala unitara se poate obtine prin alegerea unei combinatii de materiale uni cu material cu model estompat sau in cazul in care modelele textilelor folosite pentru cuverturi si draperii se repeta modificandu-si scara.